HR   ENG   GER   ITA

            Home   Apartments 2  Cijene  Slike  Kontakt

plava
pogled s mora
narancasta
Zalaz sunca
plava
narancasta
Priroda
Kampor
 

Nekoliko riječi o Kamporu

 

Kampor je staro ribarsko selo na sjeverozapadu otoka Raba, koje se lagano budi iz sna. Romansko ime potječe od campus (polje). Žitelji Kampora od davnina vezani su za poljodjelstvo, a u današnje vrijeme sve manje , čemu doprinosi razvitak turizma. Zadnjih nekoliko godina tu se dogodio i mali pomak pa se sade masline , a i drugo voće najviše agrumi . Površinom najveće selo na otoku, Kampor sa svojim brojnim uvalama, najpoznatija je velika pjesčana plaža "MEL" i uvala Sv.Eufemija,turističkim naseljem "Suha Punta",i šumovitim predjelom "Kalifront"gdje se smjestio i nacionalni park šume crnike "Dundovo", predstavlja zaista poželjnu destinaciju za godišnji odmor.U Kamporu se nalazi i jedini muzej na otoku Rabu,smješten u starom franjevačkom samostanu iz 1458. u koji je uklopljena ranija romanička crkva sv. Eufemije, spomenuta 1237. Uz samostan je gotička crkva sv. Bernardina građena kada i samostan, barokizirana u XVII. st. sa bogatom zbirkom slika i galerijom Testen,knjižnicom i vrlo vrijednom arhivskom građom. U Kamporu se nalazi i spomen groblje na koncentracijski logor iz II. svjetskog rata koje svakako trebate posjetiti .Treba spomenuti i gastronomiju koja ima bogatu tradiciju u Kamporu pa su tako mlađi stanovnici većinom kuhari i konobari , majstori od zanata pa ne čudi što u Kamporu postoji tako puno restorana, i ostalih ugostiteljskih sadržaja, gdje se nudi veliki broj tradicionalnih jela i ostalih delicija.

Zbog plitke uvale u Kamporu nije moguće izgraditi veće pristanište za brodove pa je Kampor jako okrenut prema 5 km udaljenom gradu Rabu gdje je i glavna luka za veće brodove.

Zato posjetite Kampor i uvjerite se u ljepote mjesta koje još uvjek odoljeva urbanizaciji i moguće je pronaći mirne kutke za odmor kao ovaj kod nas, gdje Vas mir , tišina, miris mora i zelenila može vratiti u neko drugo vrijeme i potpuno Vas opustiti od svakodnevnih briga.

 

Ugodan boravak želi Vam obitelj VEGRIN

Apartmani Vegrin

 

Home   Apartments 2  Cijene  Slike  Kontakt